Dirk van Veldhoven

Dirk van Veldhoven

Dirk van Veldhoven

×
Dirk Dirk

Nieuws

In de maanden november, december en januari is mijn werk te zien in Den Durpsherd (Berlicum). Het adres is Kerkwijk 61, 5258 KB Berlicum. De expositie is op de eerste verdieping.

Eerdere exposities vonden plaats in Dock 5340 (Den Bosch) in 2014 en 2017 en in galerie Smashing Colors (Goirle) in 2018.

Achtergrond

Ik ben geboren in 1962 te Nijmegen. Tekenen en schilderen hebben vanaf mijn kinderjaren als een rode draad door mijn leven gelopen. Als enthousiaste autodidact heb ik daarnaast ook altijd veel muziek gemaakt, maar rond mijn 45e begon het schilderen de prioriteit te krijgen. In die periode domineerden de invloeden van post-impressionisme en expressionisme, later werd mijn interesse gewekt door schilders uit de vroege renaissance (van Eyck, Rafaƫl). Dit resulteerde in 2017 in een koerswijziging naar een meer verfijnde manier van werken, waarbij het beeld in lagen wordt opgebouwd. Ik schilder vooral portretten, zowel van gefingeerde als werkelijke personen. De schilderijen op deze site zijn van de laatste periode, wellicht komt er later nog een aparte pagina voor het oudere werk.

Visie

Ik werk in stilte aan mijn oeuvre. Mijn onderwerpkeuze heeft een introspectief karakter en toont geen grootse gebaren, geen grootse uitspraken. Het zijn de mensen, de dieren, de wereld rondom mij. Heel klein en heel groots.
In kleine stapjes wordt die wereld veroverd, herontdekt en verklaarbaar gemaakt vanuit mijn kleine territorium, het atelier. In het schilderen kan verbinding gemaakt worden tussen het persoonlijke en het algemene. Daarin ligt een grote vrijheid maar eveneens een grote mate van bepaaldheid. Hoe verhoudt een kunstenaar zich tot traditie, tot de voortdurend uitdijende stroom van beelden die vooraf is gegaan? Middels de gebondenheid aan het platte vlak, aan kleur en vorm, aan verf en haar eigenschappen kan er een beeld ontstaan dat ruimte en stilte schept.